Marie Sophie Frederikke

Top Banner

 

Lovisa Josefina Eugenia

Droning Louise 1906 - 12

 

Svensk navn: Lovisa Josefina Eugenia
Dansk navn: Louise Josephine Eugenie
Tilhøre Huset Bernadotte
Far: Karl 15. af Sverige
Mor: Louise af Nederlandene
Født: 31. oktober 1851 Stockholms Slot
Dronning af Danmark
29. januar 1906– 14maj 1912
Ægtefælle:
Frederik 8., Konge af Danmark
Børn
Christian 10., Konge af Danmark
Haakon 7., Konge af Norge
Prinsesse Louise af Schaumburg-Lippe
Prins Harald
Prinsesse Ingeborg af Sverige
Prinsesse Thyra
Prins Gustav
Prinsesse Dagmar
Død: 20. marts 1926 (74 år)
Amalienborg, København
Hvilested: Roskilde Domkirke.

 

Billedet til højre øverst:

Louisa som ung svensk prinsesse

 

Billedet til højre nederst:

Droning Louise dansk dronning 1906-1912

Dronning Louise ung

Louise Dansk dronning
Lovisa Josefina Eugenia blev født fredag den 31. oktober 1851, i Stockholm.
Louise var det eneste overlevende barn af kong Karl XV af Sverige-Norge og Lovisa af Nederlandene. Hun tilhørte den nye svenske kongeslægt, Bernadotte, der i 1818 havde overtaget den svenske kongemagt. Louise var den første Bernadotte-prinsesse, der giftede sig.
Som kvinde kunne Louise ikke arve Sverige, men som universalarving efter sin mor arvede hun en meget stor formue og særdeles mange smykker og var meget velhavende. Smykkerne tog hun med sig, da hun i 1869 giftede sig med den danske kronprins Frederik – der senere blev kong Frederik den 8.
I 1868 drog kronprins Frederik til Sverige, hvor forlovelsen med den kun 17 årig prinsessan Louisa blev deklareret den 15. juli på Beckaskog i Skaane. Brylluppet blev holdt året efter i kirken på Stockholms slot. Parret fik bopæl på Amalienborg og fik Charlottenlund Slot som sommerresidens.
I den lange år række hvor Louise var Kronprinsesse af Danmark blev hun meget populær i befolkningen men meget upopulær ved kongehuset og hoffet. Ægteskabet resulterede ikke i noget venskab mellem de to kongehuse. Louise følte sig udstødt af den kongelige familie som var stærkt domineret af hendes svigermor dronning Louise heller ikke hendes svigerinde prinsesse Thyra havde hun et godt forhold til-og hendes mand var alt for svag til at give hende nogen støtte i forholdet til sviger familien.
Efter en episode hvor hendes svigermor beordrede hende til at ændre frisure svarede kronrinsessen lidt bramfrit ”ta det roligt petersen” det gjorde dronningen så vred at hun beordrede parret til at forlade landet i tre måneder.
Dronning Louise og Kong Frederik VIII Dronning Louise forsømte ikke nogen lejlighed til at genere sin svigerdatter, således afviste hun en anmodning fra Uppsala universitet studenter kor om at synge for kronprinsessen.
Kronprins Frederiks livsstil og utroskab skadede hans omdømme i befolkningen og smertede Louise og gjorde hende i perioder fortvivlet. Hun opsøgte dronning Sophia af Serrige i Stockholm for at bede hende om råd. Dronningen introducerede hende for to prædikanter Herren Radstock og Gustaf Emanuel Beskow, efter dette tidspunkt fandt hun styrke i religionen.
Da kronprins Frederik i 1906 blev konge af Danmark som Frederik VIII blev Louise dronning af Danmark. Som dronning levede Louise et stilfærdigt liv dedikeret til sine børn og sin interesse for litteratur, kunst og velgørenhed- Interessen for de mange velgørende projekter delte hun med sin mand. Kronprinsesse Louises Asyl på Østerbro og Asyler i adskillige andre byer kunne
Louise fik kun kort tid som dronning da hendes mand døde i 1912 blev hendes ældste søn den nye konge i Danmark Christian X. Louise var den sidste danske dronning der brugte titlen enkedronning.
Hun byggede selv Egelund slot i 1915 – 1917 Danmarks yngste slot hvor hun boede resten af livet og som hun gav videre til sin yngste ugifte søn prins Gustav.
Egeskovslot

Louise og Frederik fik 8 børn

Christian 10. af Danmark, gift 1898 med Hertuginde Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin

Haakon VII af Norge, gift 1896 med Prinsesse Maud af Wales
Prinsesse Louise, gift 1896 med prins Friedrich af Schaumburg-Lippe
Prins Harald, gift 1909 med prinsesse Helene af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
Prinsesse Ingeborg, gift 1897 med prins Carl af Sverige
Prinsesse Thyra, ugift
Prins Gustav, ugift
Prinsesse Dagmar, gift 1922 med Jørgen Carl Gustav Castenschiold.
Til stor fortrydelse for Enkedronning Louise blev hendes yngste datter gift under hendes stand med den brevadelig godsejer Jørgen Castenschiold.

Enkedronning Louise 1922
Kong Christian X  sammen med sin hustru dronning Alexandrine og sin moder enkedronning Louise
Maria Louisa oredenen Dronning Louise var den 862. Dame af Dronning Maria Luisa Ordenen. En spansk orden der kun tildeles damer stiftet af kong Karl IV den 21. april 1792. efter anmodning af hans hustru dronning Maria Luisa af Parma. Ordenen tildeles ædle kvinder der kendetegnes ved deres tjenesteydelser og talenter.
Dronning Louise døde af hjertelammelse lørdag den 20. marts 1926 klokken 7:20 aften på Amalienborg slot. Søndag vågnede Københavnerne op til drøn fra kanonskud fra batteriet Sixtus på Holmen der affyrede en sørgesalut på 3x27 skud for Dronning Louise. Imod sædvane havde dronningen ikke lagt castrum doloris i Christiansborg Slotskirke så søndag den 28. marts førtes Dronning Louise fra Amalienborg slot i København til Roskilde med båretog særtog nr. 70 forspændt 2 K-maskiner. Fra banegården gik ligtoget til Roskilde Domkirke. Efter en ceremoni blev dronning Louise stedt til hvile i Glücksborgernes kapel ved siden af sin mand Kong Frederik den 8.
Baaretog_2Kmaskner
Dronning Louises båretog var forspændt 2 K-maskiner som denne
Gravmæle
Dronning Louises og Kong Frederiks sarkofager i Glücksborgernes kapel i Roskilde Domkirke

Til almanakken