Web-almanak Aarhus NV Kristi himmelfartsdag

Top-banner

Web - ALMANAK - ÅRHUS NV

 

Kristi
himmelfarts
dag

Kristi himmelfartsdag
 
Kristi himmelfartsdag
Er en af forårets bevægelige helligdage, hvis placering afhænger af hvornår det er påskedag. Kristi himmelfartsdag falder altid 40 dage efter påskedag, og er derfor altid en torsdag, eller sagt på en anden måde er det den sjette torsdag efter skærtorsdag.

Kristi himmelfart har været fejret siden kristendommens tidligste historie, -også længe inde vi begyndte fejre Jesus fødsel i julen-, til minde om at Jesus 40 dage efter sin opstandelse tog sine disciplene med ud af Jerusalem og tog afsked med dem, før han forsvandt i skyerne som beskrevet i Apostlenes Gerninger:
”Da han havde sagt dette, blev han
løftet op, mens de så på det, og en
sky tog ham bort fra deres øjne. ”

Der er ikke særlig mange skikke forbunden med Kristi himmelfartsdag og ingen har haft særlig stor udbredelse. En enkelt at ”maje sin rede” kendes dog fra flere egne. Aftenen før Kristi himmelfartsdag var det almindeligt at gå i skoven for at samle ny udsprungne bøgekviste for derefter at pynte gården dermed ”maje sin rede”, foruden at det så kønt ud mente man at det beskyttede mod hekse.
Kristi himmelfartsdag blev også anset for at være den bedste dag at så byg på.
Og en gammel nordisk folkeskik sagde, at man kunne sikre sit tøj mod møl ved at lufte det Kristi Himmelfartsdag.

Billedet her til højre er fra et pergament fra 586 som viser Kristi himmelfart. Miniatyren er hentet fra Rabbula-evangelierne, et bysantinsk manuskript på gammelsyrisk.
Tilst 200 år
Fra landsby til Global forstad
Tilbage Tilst Arkiv