WEB - ALMANAK - ÅRHUS NV

 Her vil snart komme en side om mine interesser, nemlig slægtsforskning, lokalhistorie. PÅ GENSYN
 

Ólavsøka, på dansk Olai - 29. juli er Færøernes nationaldag

Færøerne kort Færøerne Flag
 
   

Ólavsøka, på dansk Olai


29. juli er Færøernes nationaldag. Dagen er den dag da den norske Kong Olav døde i slaget ved Stiklestad i 1030. Kong Olavs rige omfattede også Færøerne, og da han efter sin død blev kåret til helgen, har han siden været Færøernes skytshelgen, og han indtager en central plads i færøsk tradition og kultur.


På denne dag åbner lagtinget det, mere end tusind år gamle færøske parlament. Lagtingets medlemmer, medlemmer af Færøernes Landsstyre, biskop og alle landets præster og de højeste embedsmænd går i procession fra Lagtingshuset til Domkirken og efter en særlig Olaigudstjeneste tilbage til Lagtingshuset, hvor åbningstalen holdes af lagmanden.

Der har altid været ceremonier omkring starten på det nye lagtingsår på Oliadagen. Fra skriftlige kilder ved vi, at helt fra middelalderen kom der folk fra alle kanter på øerne til Tórshavn for at overvære ceremonier. På denne måde er traditioner omkring som national højtid startet.

I fårebrevet fra 1298 det ældste trykte færøske kilde som særligt indeholder landbrugsbestemmelser, heri omtales årets tre terminer, hvoraf den ene er Ólavsøka.

Aftenen før Olaidagen Ólavsøkuaftan er der mange festligheder i Tórshavn her afgøres Færømesterskabet for den særlige bådtype Færøbåden og Oliakoncerten i Nordenshus.


For at markere og styrke rigsfællesskabet besluttede den danske regering i 2016 at indføre officielle flagdage for Grønland og Færøerne.
Det grønlandske flag Erfalasorput, på Grønlands nationaldag den 21. juni og med det færøske flag, Merkið, på Færøernes nationaldag den 29. juli.
Det vil sige at der disse dage fra alle statens flagstænger skal flages med henholdsvis det grønlandske og færøske flag.
På Færøerne vakte det nogen undren at man valgte Ólavsøka 29 juli frem for 25 april hvor Færøerne fejer deres flag.
Færøpiger nationaldragt
Fire færøpiger i nationaldragt på Oliadagen  i baggrunden ses nogle færøbåde
Færøbåd
Færøkaproningsbåde i klassenTíggjumannafør menn (10'er mænd)
Færø frimærke
Færøsk frimærke med motiv fra paraden på Oliadagen.


Færø frimærke
Færøsk frimærke med motiv fra paraden på Oliadagen, hvor politiker og gejstlige går fra Lagtingshuset til Domkirken og tilbage
Iorshavn domkirke
Dómkirkjan í Havn, Tórshavn Domkirke (Havnar Kirkja, eller Dómkirkjan) er den næstældste bevarede kirke på Færøerne. Bygningen er af træ den er fra 1788, der er igennem årene foretaget en række om- og udbygninger den seneste i 1968.
Lagtingshuset
Det nuværende Lagtingshus (løgtingshús), som er et træhus fra 1856, i baggranden ses Lagtingets moderne kontorbygning.