Top Banner

N i S S E R
SKIBSNISSER - kIRKENISSER - GÅRDNISSER - SKOVNISSER
Julenissen den kom først til i 1836. De først julenisser blev skabt af en kunstmaler ved navn Constantin Hansen, der pyntede op ved en julefest i Rom for den danske kunstner koloni,med billeder af julenisser. Det var en idé, der hurtigt slog an blandt borgerskabet, og siden da har julenissen været en tradition i Danmark.
D
er fandtes dog også nisser l mange hundrede år før julenissen måske helt fra vikingetiden eller endnu før der var
skovnisser, skibsnisser, kirkenisser og gårdnisser.  
 
Hvordan nisser opstod ved vi som udgangspunkt ikke ret meget om, men de kan i hvert fald spores tilbage til vikingetiden. Den ældste skriftlige beretning, man kender til, er fra den norske kong Olav Tryggvasons saga fra år 981. I en sjælebog fra 1587 fortælles det at nisser er engle som Gud har smidt ud fra himlen.. De nisser, der faldt på højene, blev til bjergfolk, der nisser, der fladt på skovene, blev til skovnisser, og de nisser, der faldt på gårdene, blev til gårdnisser. Senere da kristendommen bredte sig og der begyndte at blive bygget kirker flyttede nogle gårdnisser ind i kirkerne. Kirkenisser og gårdnisser er derfor nært beslægtede
Skibsnisse
Korvet
Foruden den almindeligt kendte gårdnisse, der optræder i mange folkesagn, er der også på skibene en skibsnisse, et overnaturligt væsen i skikkelse af en lille mand der ikke er større end en gammeldags søstøvle. Ifølge overtroen lever han om bord på et skib og varsler storm, forlis el.lign. Hvis han er ombord på et skib, der skal forulykke, springer han aftenen før afrejsen overbord, og så svømmer han i land eller søger hen til et andet skib.
Om natten har skibsnissen altid travlt med at lave udkast og overslag til alt det arbejde, der skal gøres på skibet den næste dag, både hvordan ankeret skal kastes eller lettes, hvordan sejlene skal sættes eller rebes, Når man ser ham særlig travlt beskæftiget, ved man, at der er dårligt vejr i vente.
Når skibsdrengen sørger for at holde sig gode venner med ham, hjælper nissen ham med at spule dækket og med allehånde andre ting, Men hvis de ikke står på venskabelig fod med hinanden, driller nissen ham ved enhver lejlighed, både ved at dreje vindfløjen og ved at slukke lanternen. Han har altid sit hyr med skibshunden, og hvis der er passagerer ombord,
som ikke kan tåle søen, er han også slem imod dem.
Hængekøje
Her dumper kvartermesteren ned på dørken.
Træsnit i P. Chr. Asbjørnsen: Jule-Træet for 1852
Skibsnissen kommer ifølge myterne om bord på skibe ved at gemme sig i en træstamme, som skibsbyggeren har udset sig. Herinde gemmer han sig så, efter han har hjulpet til med at gøre skibet færdigt. Andre mener dog at han oprindelig må være en forlængst afdød sømand.
Skibsnissen er i reglen hjælpsom, men kan godt blive lidt kåd eller hævne sig, hvis han drilles. Her løsner skibsnissen på den norske orlogskorvet »Ørnen« skærlinerne i hovedenden af kvartermesterens hængekøje, så han dumper ned på dørken. Det var en straf for at have benægtet nissens eksistens.
.

Fra Lundø ved Limfjorden kendes denne beretning om skibsnissen.

Den gamle Tyge Hansen her paa Lundø sejlede med en Jagt for Per Rønbjærg i Skive. Han havde en Gaardbonisse om Bord, og ham kunde de se paa, naar det vilde give Storm og Modvind og sligt. Saa havde han saa travlt, saa med ét og saa med et andet og gik og pilrede ved det og smuttede omkring og skulde have alting gjort klart. Han havde ellers hans Ophold i Forstævnen.
Saa var det en Gang, Tyge Hansen kom fra Skive og vilde til Aalborg, og de havde god Lejlighed til at komme nord paa, men Skuden blev tvær for dem, og de kunde ingen Steder komme med den, saa de maatte sejle den herind i Baadsgaard Vig, i det Sted de skulde have været vesten om Lundø. Dagen efter fik de saadan Storm af Nordvest, og havde de nu sejlet vesten om, var det tydeligt, at deres Ankere og Grejer ikke kunde have holdt dem der ude. Det vidste Nissen, og derfor lavede han det saadan for dem.
De havde ham bestandig om Borde, men kunde ikke se ham uden om Natten. En Gang sad Tyge Hansen selv ved Roret, og saa kom han og fortalte ham, at Per Rønbjærgs Kone var død. Tyge spurgte ham om Klokkeslættet, og han svarede: "Klokken to." Det viste sig siden, at det var rigtigt.
Nytaarsaften 1893. Kristen Nielsen, Lundø.

 
Kirkenisser En kirkenisse er en nisse, der ifølge dansk og norsk folkeminde holder til i kirker og kirketårne. Kirkenissen er kendt for at drille kirketjeneren og for at spille på kirkens orgel om natten. Ifølge en legende fra Sønderjylland skulle kirkenissen have hjulpet med at bygge kirken, men da han ikke fik betaling for sit arbejde, valgte han at blive boende i kirken og drille kirketjeneren  
Kirkenisse
Bgedballe 

 kirkenisser, de ser ud som husnisser, små drenge med røde huer på. Man kan se dem sidde oppe i glamhullet, når man går forbi, og nikke med hovedet.

Kirkenisser optræder i flere forskellige af H.C. Andersens eventyr, fx i Ole Lukøie og Reisekammeraten. Kirkenisserne holder til i præstegårde eller i kirker. Nisserne er ikke en del af kristendommen, hvilket understreges af Danmarks sidste hekseproces i 1692, hvor Anne Palles tilstod, at der holdt en nisse til på hendes gård – Niels Goddreng kaldte hun ham. Kirkenisser var da heller ikke alle sammen glade for at høre Guds navn, og de gik deres vej om søndagen, når kirkeklokkerne ringede. Men ellers sørgede de for at kirken var ren og pæn.kommer
Nisse ser ud af glamhullet 
Kirkenisse ser ud af glamhullet
I Besser kirke boer der en nisse. Over kirken har han sit leje i et bundt klude, men om søndagen og andre tider, når der ringes med kirkeklokken, skjuler han sig i en høj lidt derfra. Han kan undertiden udføre ét eller andet lille skjælmsstykke, som gerne går ud over én eller anden der har fornærmet ham. En aften, da klokkeren kom for at ringe solnedgang, spillede hr. Nis ham et lille pus. Da han begyndte at ville ringe med klokken, kunde den ikke give en lyd fra sig. Klokkeren opdagede da, at der var bundet et stort bundt klude om knevlen. Som han står og forundrer sig herover, se han et lille grinende ansigt oven på klokken med rød tophue på
Mikkel Sørensen, Samsø
Danske Sagn af Evald Tang Kristensen  
Besser kirke 
Udsnit fra to af H: C: Abdersens æventyr hvor kirkenissen optræder Vi skal have hele verden pudset kønt op til i morgen, sagde Ole, "det er jo da en hellig dag, det er søndag. Jeg skal hen i kirketårnene for at se, om de små kirkenisser polerer klokkerne, at de kan lyde smukt."

Ude på marken, hvor Johannes gik, stod alle blomsterne så friske og dejlige i det varme solskin, og de nikkede i vinden ligesom om de ville sige: "Velkommen i det grønne! Er her ikke nydeligt?" Men Johannes drejede sig endnu engang om, for at se den gamle kirke, hvor han, som lille barn, var døbt, hvor han hver søndag med sin gamle fader havde været i kirke og sunget sin salme; da så han højt oppe i et af hullerne i tårnet, kirkenissen stå med sin lille røde, spidse hue, han skyggede for sit ansigt med den bøjede arm, da ellers solen skar ham i øjnene. Johannes nikkede farvel til ham, og den lille nisse svingede sin røde hue, lagde hånden på hjertet og kyssede mange gange på fingrene, for at vise, hvor godt han ønskede ham det, og at han ret måtte gøre en lykkelig rejse.
 
 
     
Skovnisser

Skovnisseoar i festdragt
Skovnisser er en nyere variant. Skovnisserne lever ude i naturen og efterlader mystiske spor, som ikke umiddelbart kan forklares. Der er ikke ret mange mennesker der har set en skovnossesom navnet siger lever de i skoven oftest dybt innde i skoven hvor der ikke konner ret mange mennsker Skovnisserne er ret små – omkring 80 cm, og de er klædt i grønt og brunt tøj.Skovnisserne bærer i modsætning til de kendte julenisser ikke nødvendigvis den røde hue, men er set helt uden hue. Desuden kan skovnissens hue være grøn eller brunlig, den røde hue er forbeholdt festlige lejligheder. Skovnissen er ikke som sådan et flokvæsen, men beretninger siger, at de sommetider ses to og to eller måske endda tre og tre. Skovnissernes opgave er at beskytte planter og altså passe på naturen Skovnissehule
 
Gård-Nissen
Nisse gård
 Er nissen blevet utilfreds med en af gårdens beboere, så kunne han finde at kaste ham frem og tilbage over tagryggen hele natten. Når det blev så slemt, måtte man have fat i præsten, så han kunne mane nissen bort.
Gårdnissen som navnet siger bor gårdnissen på gården oftest på loftet over laden eller stalden. Han er på størrelse med en 10 - 11 årig dreng, han var vanvittig stærk og kunne bære et stort læs hø på ryggen. Han går klædt i grå bukser og grå trøje, han går i træsko og har en rød spidshue på. Nissen er som regel venlig og hjælper til med gårdens drift. Gårdnissens hovedopgave er at hjælpe bonden med deres arbejde. Han hjælper med at passe dyrene, ordne redskaberne og gøre gården ren. Han er også kendt for at hjælpe med at få afgrøderne til at vokse godt. Gårdnissen er også en beskytter af gården og dens beboere. Han holder øje med, at der ikke kommer skade på gården, og at der ikke er nogen fare for beboerne. Som det ses er gårdnissen en venlig sjæl der hjælper bonden. Som tak forlanger han at blive behandlet med respekt og han skal have et stort fad risengrød med smørklat til højtiderne. Nissen har et hidsigt temperament og hvis han bliver i ondt lune, kan der ske de frygteligste ting.Der findes beretninger om at nissen binder køernes haler sammen.
- Hvis man var god ved nisserne, var de gode til at hjælpe til på gården, men de kunne også blive meget hidsige og vrede. Hvis det skete, kunne de sagtens blive voldelige. Der findes for eksempel en beretning om en pige på en gård, der ville drille en nisse, og hun gemte derfor smørklatten under grøden. Da nissen ser, at der ikke er nogen smørklat, bliver han så gal, at han vrider halsen om på en af køerne i stalden. Efterfølgende finder han smørklatten under grøden, så tager han den døde ko på nakken, så går han over til nabogården og bytter den døde ko ud med en levende, som han tager med hjem Nisse
 
Julenissen
Julenisse slås med katten
Første gang (så vidt vides) at vi hører om nisser lavet specielt til jul, og nisser der giver gaver, er ved den danske kunstnerkolonis julefest i Rom, vinteren 1836. Festen blev holdt i maleren Constantin Hansens bolig. Blandt gæsterne var Vilhelm Marstrand, Bertel Thorvaldsen og Michael Gottlieb Bindesbøll. Værten Constantin Hansen havde lavet en udsmykning med papirklip, som forestillede nisser i forskellige situationer. Nisser, der dansede om julegrøden, sloges med katten og nisser, der drog over Ponte Molle med julegaver for at holde jul i Rom. derfra har de så udviklet sig til det vi kender i dag hvor de fra november myldrer frem i butikker børnehaver skoler og TV . I hjemmene bliver der pyntet op med nissefigurer og kravlenisser. Senere har julenisserne også fået et meget vigtigt arbejde til jul: de er julemandens personlige hjælpere ved fremstilling af gaver og pakning af julemandens slæde. Julenisserne er de eneste nisser, der har familie. Der findes således både julenissekoner og julenissebørn. Gårdnissen var altid alene..
Ligesom i middelalderen hvor kirken anså nisseutøjet for at være djævlens værk og skulle bekæmpes. så er der også selvom de er sjældne i vor tid eksempler på at kirken forsøger at bekæmpe nisseutøjet. Her beskrives et fra Løkken som blev landskendt
hængtnisse NISSE-HADER
Ikke alle finder do at den moderne julenisse er et hyggeligt indslag i tiden op mod jul. I 2008 blev Jon Knudsen der var frikirke præst ved Frikirken i landskendt. Præsten mener at nissen er en dæmon en husgud og er djævelens værk og ar pynte op med nisser sammenligner han med at pynte op med nazisymboler eller børneporno, og en ganske utilstedelig sammenblanding med den kristne jul. I 2008 hængte præsten en tøjnisse op i en galgen på frikirkens gavl. Nissen var udstyret med et papskilt med teksten
”Vi forsager djævlen og alle hans gerninger og alt hans væsen.”
En lokal beboer syntes dog at det var synd for de mange børn der passerede Frikirken at de skule se på den hængte nisse. Så da nissen var blevet hængt op om søndagen fjernede han den om mandagen. Han meddelte politiet og Frikirken at han havde taget nissen i forvaringen og at den vil blive tilbageleveret efter nytår.
   
 
 
Tilst 200 år
Fra landsby til Global forstad
Almanakken Tilst Arkiv